Meus » Specials » Internationale cuisine

Traditionele maar minder bekende, internationale gerechten

Traditionele maar minder bekende, internationale gerechten Elk land kent zijn eigen bijzondere, traditionele gerechten, vaak met vreemde namen en ongewone ingrediënten. Ze zijn binnen de nationale landsgrenzen enorm populair, maar daarbuiten veelal onbekend. Het zijn de keukenklassiekers die de tand des tijds hebben doorstaan en nostalgische troostvoer zijn. Voor velen roepen zij mooie herinneringen op uit hun jeugd. Het is jammer om deze klassiekers door onbekendheid links te laten liggen. Welke onderbelichte, klassieke gerechten uit andere landen verdienen onze aandacht?

Onbekende buitenlandse gerechten

Wat hebben klassieke - bij ons meer onbekende - buitenlandse gerechten met elkaar gemeen? Zij munten uit door hun eenvoud, want het zijn vaak de dagelijkse kostjes van het arme deel van de bevolking geweest. De gerechten worden samengesteld uit een handvol goedkope ingrediënten met lokale kruiden of specerijen. Ze worden bereid en gegaard in specifieke pannen of potten en in traditionele ovens. Hun recepten zijn generaties lang in ongewijzigde vorm doorgegeven.

Deze zeer geliefde gerechten zijn op den duur de nationale trots van een land geworden, maar door hun aparte kookwijze, of niet makkelijk verkrijgbare ingrediënten of kookgerei, elders lange tijd onbekend gebleven. Wie zulke gerechten op een buitenlandse menukaart ziet staan, is wellicht geneigd deze dan ook door onbekendheid te laten staan. Dat is spijtig.

Onbekend maakt onbemind?

Soms moet iemand zichzelf overwinnen om iets nieuws qua eten of drinken van over de grens uit te proberen. De mysterieuze namen van de gerechten en dranken zeggen niets, omdat zij bijvoorbeeld in het Keltisch, Indiaas of in het Japans zijn om niet te spreken van in lokale dialecten. Vooral wanneer mensen horen, dat in een gerecht of drankje bepaalde ingrediënten worden gebruikt, worden zij voorzichtig. Het wordt mogelijk gezien als te vet (er zit bijvoorbeeld reuzel of niervet in verwerkt) òf te heet (minder bekende specerijen of groente) òf niet smakelijk (orgaanvlees). Wellicht ziet het er vreemd uit door een andere kooktechniek dan iemand thuis gewend is.

De vraag die gesteld zou moeten worden is eigenlijk: 'Waarom heeft dit populaire gerecht de harten van deze mensen hier gewonnen?' Het antwoord daarop is om het gewoon eens uit te proberen en zelf een oordeel te geven. Wie gewapend met enige kennis van zaken aan tafel schuift en zich openstelt voor nieuwe ervaringen, kan nogal eens prettig verrast worden. Een toelichting op onbekende, nationale gerechten en dranken uit het buitenland kan daarbij een handje helpen.
Klassieke gerechten uit de Ierse keuken

Klassieke gerechten uit de Ierse keuken

In een land zoals Ierland, waar vroeger weinig ingrediënten voorhanden waren, moest de kok slim en inventief zijn. Het is de Ierse kok gelukkig uitstekend gelukt om met beperkte middelen een aantal bi…
Populaire gerechten uit de Indiase keuken

Populaire gerechten uit de Indiase keuken

Koken is een populaire hobby. Met behulp van talrijke televisieprogramma's en publicaties kunnen mensen kennis maken met gerechten uit alle windstreken. Door de opkomst van internet zijn recepten in o…
Gepubliceerd door Meus op 04-01-2018, laatst gewijzigd op 24-02-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties