Traditionele maar minder bekende, internationale gerechten
Elk land kent zijn eigen bijzondere, traditionele gerechten, vaak met vreemde namen en ongewone ingrediënten. Ze zijn binnen de nationale landsgrenzen enorm populair, maar daarbuiten veelal onbekend. Het zijn de keukenklassiekers die de tand des tijds hebben doorstaan en nostalgische troostvoer zijn. Voor velen roepen zij mooie herinneringen op uit hun jeugd. Het is jammer om deze klassiekers door onbekendheid links te laten liggen. Welke onderbelichte, klassieke gerechten uit andere landen verdienen onze aandacht?
Onbekende buitenlandse gerechten
Wat hebben klassieke - bij ons meer onbekende - buitenlandse gerechten met elkaar gemeen? Zij munten uit door hun eenvoud, want het zijn vaak de dagelijkse kostjes van het arme deel van de bevolking geweest. De gerechten worden samengesteld uit een handvol goedkope ingrediënten met lokale kruiden of specerijen. Ze worden bereid en gegaard in specifieke pannen of potten en in traditionele ovens. Hun recepten zijn generaties lang in ongewijzigde vorm doorgegeven.
Deze zeer geliefde gerechten zijn op den duur de nationale trots van een land geworden, maar door hun aparte kookwijze, of niet makkelijk verkrijgbare ingrediënten of kookgerei, elders lange tijd onbekend gebleven. Wie zulke gerechten op een buitenlandse menukaart ziet staan, is wellicht geneigd deze dan ook door onbekendheid te laten staan. Dat is spijtig.
Onbekend maakt onbemind?
Soms moet iemand zichzelf overwinnen om iets nieuws qua eten of drinken van over de grens uit te proberen. De mysterieuze namen van de gerechten en dranken zeggen niets, omdat zij bijvoorbeeld in het Keltisch, Indiaas of in het Japans zijn om niet te spreken van in lokale dialecten. Vooral wanneer mensen horen, dat in een gerecht of drankje bepaalde ingrediënten worden gebruikt, worden zij voorzichtig. Het wordt mogelijk gezien als te vet (er zit bijvoorbeeld reuzel of niervet in verwerkt) òf te heet (minder bekende specerijen of groente) òf niet smakelijk (orgaanvlees). Wellicht ziet het er vreemd uit door een andere kooktechniek dan iemand thuis gewend is.
De vraag die gesteld zou moeten worden is eigenlijk: 'Waarom heeft dit populaire gerecht de harten van deze mensen hier gewonnen?' Het antwoord daarop is om het gewoon eens uit te proberen en zelf een oordeel te geven. Wie gewapend met enige kennis van zaken aan tafel schuift en zich openstelt voor nieuwe ervaringen, kan nogal eens prettig verrast worden. Een toelichting op onbekende, nationale gerechten en dranken uit het buitenland kan daarbij een handje helpen.