Meus » Specials » Marie kondo

Wie is Marie Kondo en wat is de KonMari-methode?

Wie is Marie Kondo en wat is de KonMari-methode? De Japanse opruimguru Marie Kondo is anno 2019 al een wereldwijd begrip geworden. De succesvolle uitrol van haar publicaties vol praktische tips, wijsheden en toelichting op haar KonMari-systeem plaatste deze jonge vrouw in de lijst van honderd meest invloedrijke personen ter wereld. Wie is dit fenomeen?

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo is een jonge Japanse vrouw, die het ontspullen tot een kunst heeft weten te verheffen. Haar methode om te ontspullen is lichtelijk overgoten met een sausje Oosterse mystiek (het Shintoïsme). Haar aanpak is grondig, maar rustig en doordacht. Ze ademt sereniteit uit en maakt een bescheiden indruk. Dit onderscheidt haar van andere opruimspecialisten die minder zacht overkomen. Veel mensen die zich omringd voelden door een teveel aan 'spullen' hebben inmiddels haar methode succesvol omarmd.

De KonMari-methode

Wie Marie Kondo en haar methode echt wil leren kennen, kan dat op allerlei manieren doen. Zij heeft het volgende op de markt gebracht:
  • boeken die de theorie en praktijk van haar methode toelichten;
  • haar applicatie (KonMari-app).

Zo heeft ze een boek uitgebracht waarin uitvoerig aandacht wordt besteed aan het vakkundig vouwen en opbergen van eigendommen en een boek waarin gedachten en inspiratie kunnen worden genoteerd. Een manga boek (Japanse strip) kon natuurlijk niet ontbreken. De term ‘spark joy’ (vreugde voelen) is door deze vrouw wereldwijd een begrip geworden.

Om het ontspullen te completeren heeft Marie Kondo voor haar miljoenen volgers ook nog verschillende opbergdozen ontwikkeld en uitgebracht in diverse maten, die in stemmige patronen zijn uitgevoerd.
Marie Kondo: haar Konmari-methode, haar boeken en applicatie

Marie Kondo: haar Konmari-methode, haar boeken en applicatie

Het fenomeen Marie Kondo is anno 2019 niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Haar KonMari-methode heeft in korte tijd de wereld veroverd en mensen enthousiast gemaakt voor het ontspullen. Wie…
Ontspullen met je bullet journal ('bujo') of planner

Ontspullen met je bullet journal ('bujo') of planner

We verzamelen ongemerkt veel spullen om ons heen. Een moment kan aanbreken waarop we merken dat we te veel spullen hebben en voorwerpen los willen laten. We kunnen dan gaan ontspullen en de boel eens…
Papieren opruimen volgens de KonMari-methode van Marie Kondo

Papieren opruimen volgens de KonMari-methode van Marie Kondo

De KonMari-methode is een opruimsysteem, dat door de Japanse schrijfster en opruimguru Marie Kondo is ontwikkeld. Kondo leert mensen ontspullen door het hele huishouden op een bepaalde manier in te de…
Wat is de ideale versnipperaar om je papier te vernietigen?

Wat is de ideale versnipperaar om je papier te vernietigen?

Een versnipperaar, ook wel een papierversnipperaar, shredder of papiervernietiger genoemd, is voor een particulier geen overbodige luxe. Een versnipperaar kan namelijk identiteitsfraude helpen voorkom…
Gepubliceerd door Meus op 04-03-2019, laatst gewijzigd op 07-03-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.