Meus » Specials » Milieuvriendelijk schoonmaken

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en hulpjes in huis

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en hulpjes in huis Schoonmaken is een dagelijkse bezigheid en bij uitstek geschikt om het milieu op persoonlijk niveau een handje te helpen. Welke traditionele, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en accessoires voor in de huishouding zijn wat dat betreft een betere keus?

Je ecologische voetafdruk

Iedere wereldburger gebruikt - ieder voor zich - een deel van de beschikbare aardoppervlak om energie, grondstoffen, voedsel en voorwerpen te produceren, te consumeren, afval te verwerken en CO2 uit te stoten. Deze cyclus is meetbaar en staat bekend onder de term ecologische voetafdruk. Het zal duidelijk zijn dat de leefstijl van elke individuele consument rechtstreeks in verband staat met zijn of haar voetafdruk. Een klein afdruk betekent een goede balans tussen alles wat de natuur leeft. Bij een grote ecologische voetafdruk daarentegen gaan de leefgebieden van dieren en planten helaas steeds verder krimpen. Dieren en planten worden op den duur met uitsterven bedreigd en de biodiversiteit op aarde neemt af. Dat is - ook voor de mens - slecht nieuws.

Milieuvriendelijke producten kiezen

Door te kiezen voor milieuvriendelijke, huishoudelijke producten en textiel kan de consument in de eigen leefomgeving een verschil te maken (hoe klein ook). Natuurvriendelijke producten zijn verre van nieuw. Het zijn vaak traditionele producten die generatie op generatie in en om het huis zijn gebruikt. Een aantal daarvan is in de vergetelheid geraakt. Door de stijging van het besteedbare inkomen en knappe marketing zijn andere gelijkwaardige producten op de voorgrond getreden en door de consument gekocht. De nijpende toestand rondom het milieu heeft inmiddels veel mensen doen beseffen, dat ook zij verantwoording moeten nemen voor hun leefstijl om de wereld nog leefbaar te houden.

Welke producten zijn er?

Een aantal producten die op een natuur- en milieuvriendelijke manier in het huishouden goede diensten bewijzen zijn:
  • Marseillezeep
  • Terre de Sommières (klei)
  • Blanc de Meudon (krijtwit)

Er zijn diverse redenen om voor milieuvriendelijk schoonmaken te kiezen. Het opteren van natuurvriendelijke producten is niet alleen minder belastend voor het milieu, maar ook voor de eigen leefomgeving, omdat dier en mens niet constant aan chemische (giftige) middelen worden blootgesteld.
Authentieke, traditionele Marseillezeep, hoe herken je die?

Authentieke, traditionele Marseillezeep, hoe herken je die?

Marseillezeep lijkt niet aan te slepen, zo populair is het. Uiteraard willen consumenten de authentieke Marseillezeep kopen en niet misgrijpen door een product met dezelfde naam te kopen maar met alle…
Milieuvriendelijk schoonmaken met klei: Terre de Sommières

Milieuvriendelijk schoonmaken met klei: Terre de Sommières

Het woordje klei roept wellicht beelden op van kleverige handen, die aan een draaiwiel werken of iemand bij de schoonheidsspecialiste met een kleimasker op. Klei wordt vanwege zijn vele kwaliteiten in…
Gepubliceerd door Meus op 04-03-2019, laatst gewijzigd op 24-02-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.