Meus » Specials » Herenschoenen

De nette herenschoen, van de Oxford tot de loafer

De nette herenschoen, van de Oxford tot de loafer Het kan werkelijk duizelen bij het kopen van nette herenschoenen. Een goede herenschoen is niet goedkoop en zeker niet iets dat men dagelijks uitkiest en koopt. Het is daarom vaak lastig om te weten waar je precies op moet letten en welke type schoen acceptabel is in een bepaalde zakelijke omgeving bijvoorbeeld. De namen van de verschillende stijlen zoals Oxford of Derby vertellen ook niets over de kenmerken van de schoen, terwijl het wel belangrijk is om te kunnen vertellen wat voor type schoen je precies zoekt. Wat zijn de hoofdgroepen en welke rol spelen specifieke subkenmerken daarbij? Een nette herenschoen is een noodzakelijk gegeven in de zakelijke omgeving. Het is meestal onderdeel van het gangbaar 'kantooruniform', zoals dat heet. Aangezien veel variaties in schoenen en zakelijke omgevingen bestaan, is het belangrijk om te weten welke schoentype het beste past binnen de eigen setting. Het werken op een ambassade, een notariskantoor of bij een bank waarbij veel contact is met buitenstaanders kan vragen om andere kleding en schoeisel dan een baan in de reclamewereld bijvoorbeeld. Er zijn nette herenschoenen met een bijzonder klassieke uitstraling, maar ook uiterst nette herenschoenen die een moderne kwinkslag hebben. Ze zijn op basis van hun hoofdkenmerken op te delen in een aantal hoofdgroepen. Welke zijn dat?

Hoofdgroepen nette herenschoenen

De nette herenschoen kan onderverdeeld worden in de volgende categorieën:
  • de Oxford schoen;
  • de Derby schoen;
  • de gespschoen;
  • de instapper

De onderverdeling vindt plaats op basis van een aantal onderscheidende kenmerken tussen de schoentypes. Die kenmerken geven de schoen ook een bepaalde uitstraling mee. Een schoen kan daardoor traditioneel ogen of juist meer casual. Uiteraard spelen de stijl, materiaal en de kleur van de schoen daarbij een rol. Zo is de manier waarop de schoen wordt gesloten een bijzonder kenmerk te noemen. Heeft het veters of een gesp en hoe zijn de flappen waar de veters aan weerszijden in worden geregen aan de schoen bevestigd? Heeft de schoen geen sluiting, maar schuift de voet zo de schoen in? Deze hoofdtypes vormen geen geheim meer voor de persoon, die de onderscheidende kenmerken tussen de schoenen kent. Deze hoofdkenmerken zijn weer onder te verdelen in subkenmerken.

Subkenmerken van nette herenschoenen

Subkenmerken bepalen de verdere typering van de nette herenschoen. De ene Oxford schoen is namelijk niet gelijk aan de andere Oxford schoen. Juist de subkenmerken brengen variatie aan en dat geldt ook voor de precieze benaming van de schoen. Wanneer de term 'brogues' bijvoorbeeld valt, betekent dat een schoen met een perforatiepatroon. Een perforatiepatroon komt voor bij diverse hoofdtypes. Zo zijn er Oxford brogues bijvoorbeeld. Instappers kunnen worden onderverdeeld in andere subcategorieen al naar gelang hun verdere details. Zo kan een schoen steeds verder worden gedefinieerd.
Brogues: de meest veelzijdige, nette herenschoenen

Brogues: de meest veelzijdige, nette herenschoenen

Wie zich verdiept in het ruime aanbod aan nette herenschoenen, komt al snel in contact met de brogue. Wat is een brogueschoen precies? Hoe onderscheidt het zich van de andere nette herenschoenen? De k…
Instappers - loafers en mocassins - de stijlvolle schoenen

Instappers - loafers en mocassins - de stijlvolle schoenen

Gemakkelijke, nette herenschoenen die nog eens een hoge draagcomfort hebben en praktisch zijn, bestaan die wel? Jazeker. Er zijn schoenen die iemand in de vrije tijd kan dragen, maar ook kan opschalen…
Gepubliceerd door Meus op 02-11-2018, laatst gewijzigd op 07-03-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties