Meus » Specials » Gezichtsbeharing

De perfecte baard of snor die bij jou past en de verzorging

De perfecte baard of snor die bij jou past en de verzorging Gezichtsbeharing – het dragen van baarden en snorren – is van alle tijden. De snor en of baard hebben in de loop der tijd steeds andere rollen vervuld, van cultureel tot cosmetisch. Ze zijn veelzijdig inzetbaar en kennen veel hoedanigheden. Er zijn weelderige, volle snorren en verfijnde, dunne snorretjes met een heel spectrum aan variaties daar tussenin. Er zijn lange baarden die niet onderdoen voor Sinterklaas tot keurige hipster baarden. Wat moet de man van vandaag de dag doen en wat moet hij vooral laten wat de snor en baard betreft? Welke onverwachte voordelen hebben baarden en snorren wat de gezichtsvorm betreft? Als er één attribuut is die mannen altijd tot hun beschikking hebben om een opvallende indruk te maken, dan is het wel de eigen gezichtsbeharing, of te wel de snor of baard. Zij zijn bij uitstek geschikt om een persoonlijke statement te maken en voor ieder gezicht is een passend model te bedenken. In principe wil iedere bebaarde dan wel besnorde man ook met enige trots in de spiegel kunnen kijken om zijn eigen ‘kweek’ te kunnen bewonderen. Wat de baard- en snorgroei betreft, is het natuurlijk niet alleen een kwestie van de scheerkwast laten staan. Was het maar zo eenvoudig. Waar dient men speciaal op te letten?

De drie stappen bij het verzorgen van snor en baard

Wie een mooie snor of baard wil showen, moet dagelijks zijn snor en baard verzorgen en geen dag overslaan. Er zijn specifieke producten op de markt gekomen om de consument daarbij te helpen. Andere 'gelijksoortige' producten lijken de klus te kunnen klaren (zeep is zeep toch?) maar die beschikken niet over de juiste eigenschappen of mildheid. Een gebruiker daarvan kan daardoor bedrogen uitkomen met vaak vervelende gevolgen, zoals baardroos of huiduitslag bijvoorbeeld. Dat euvel geldt voor veel meer verzorgingsproducten van gezichtshaar. Het is daarom van groot belang te kiezen voor producten die specifiek gemaakt zijn voor de baard of snor tot aan de borstel en kam toe. De verzorging van een snor of baard valt uiteen in drie belangrijke stappen:
  • Het reinigen van de snor en baard;
  • Het voeden van de snor en baard;
  • Het trainen van de snor en baard.

Iedere stap heeft zijn eigen specifieke wensen, bijbehorende producten en speciale attributen zoals een baardborstel en snorschaar bijvoorbeeld.

Baard en snor en de vorm van het gezicht

Vrouwen gebruiken make-up om de vorm van hun gezicht te veranderen en om de mindere kenmerken te verdoezelen. Dat kan de man ook met een baard of snor. Door de juiste baard of snor te kiezen bij de vorm van het gezicht kan een man zijn gezicht bijvoorbeeld minder lang maken of breder laten lijken. Daarnaast kan de man een baard of snor kiezen om eigenschappen, zoals een grote neus minder opvallend te maken. Een baard of snor kan namelijk werken met zogeheten optisch bedrog. Een goed gekozen baard of snor die dagelijks verzorgd wordt scoort op alle fronten.
Het verzorgen van de baard: baardshampoo en conditioner

Het verzorgen van de baard: baardshampoo en conditioner

Een baard vraagt om een specifieke verzorging met bijbehorende producten. Het is natuurlijk wel makkelijk om tijdens het douchen en de haren wassen de baard even mee te pakken, maar op den duur kan da…
Welke baardborstel verzorgt de baard (baardharen) het beste?

Welke baardborstel verzorgt de baard (baardharen) het beste?

Een mooie baard kweken - eventueel met snor - gebeurt niet vanzelf. Het verzorgen van de baard doe je - kort en simpel gezegd - vooral met behulp van een baardborstel. Een baardborstel verzorgt de har…
Gepubliceerd door Meus op 01-11-2018, laatst gewijzigd op 24-02-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay (bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Beard