Hoe de EU ons beschermt wat cosmetische producten betreft
De Europese Unie (EU) heeft de gezondheid en veiligheid van haar ingezetenen hoog in het vaandel staan. Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen en dat ook zijn bij het gebruik van etenswaren, op de weg, of thuis in de badkamer bijvoorbeeld. De EU heeft met dit in het vizier strikte wetgeving rechtstreeks opgelegd aan de lidstaten wat cosmetische producten betreft. Het ziet er streng op toe, dat die regels in de lidstaten worden gehandhaafd. Hoe is de Europese Unie te werk gegaan op dit gebied?
Het gebruik van de term
cosmetische producten is niet beperkt tot de artikelen in het make up tasje. Alle mogelijke producten die met de huid (crème of gel bijvoorbeeld), nagels of met de slijmvliezen (zoals mondwater en tandpasta) in aanraking kunnen komen, vallen onder dit begrip. De definitie dekt een bijzonder breed spectrum aan producten. Dat is ook noodzakelijk. De reden daartoe is namelijk, dat zulke producten de volksgezondheid ernstig kunnen schaden, wanneer ze - zonder uitzondering - niet centraal geregeld zijn door strenge wetgeving. De Europese Unie is de uitgelezen centrale wetgever om de volksgezondheid van alle ingezetenen zoveel mogelijk te beschermen en vervult die rol met verve.
De verordening voor cosmetische producten
De EU beschermt on door middel van regels over verboden materialen in de bouw zoals asbest of regels over het transport van gevaarlijke goederen bijvoorbeeld. De EU heeft (met de volksgezondheid in het achterhoofd) wetgeving aan de lidstaten opgelegd over cosmetische producten en alles wat daarbij komt kijken. Soms is wetgeving zo dringend en belangrijk, dat de EU ervoor kiest het rechtstreeks in te laten gaan. De EU-verordening voor cosmetische producten valt in deze categorie. Die wetgeving is ook zo ingericht dat niet alleen in de lidstaten geproduceerde artikelen er onder vallen, maar ook alle geïmporteerde producten (geen U-bocht constructies mogelijk). Het legt producenten, fabrikanten èn importeurs veel verplichtingen op, zoals het plaatsen van verplichte vermeldingen en pictogrammen op hun producten. Daarnaast krijgen consumenten veel rechten. Deze verordening dwingt dat zoveel mogelijk af.
De reikwijdte van deze verordening is groot. Het regelt ongelooflijk veel. Het vertelt lijst na lijst welke stoffen precies verboden zijn, over het houden van dierproeven en hoe met het etiketteren moet worden omgegaan, bijvoorbeeld.
Kennis is macht
De consument kan wel rechten hebben, maar die zijn niets waard, wanneer hij of zij niet weet wat die verplichte pictogrammen bijvoorbeeld betekenen. Gelukkig worden consumenten steeds mondiger en groeit hun belangstelling en kennis op dit terrein gestaag. Het klakkeloos vullen van de boodschappenmand lijkt steeds minder voor te komen. De consument wil uitgebreide informatie voor hij een cosmetisch product koopt en heeft daar nu recht op. De EU-verordening voor cosmetische producten heeft dat afgedwongen. Wie de toelichtingen op deze verordening leest, kan daarna elke etiket met gemak ontcijferen.