Meus » Specials » Afvallen

Verschillende manieren om af te vallen

Verschillende manieren om af te vallen Afvallen. Het is sneller gezegd dan gedaan. Niet zo verwonderlijk, omdat het een aantal jaren heeft geduurd om die overtollige kilo's op te bouwen. Een persoon met overgewicht raakt dat uiteraard niet in korte tijd kwijt. Het is ook niet realistisch om te geloven in wondermiddelen, maar mensen hollen jaarlijks toch achter de nieuwste hypes aan, waarvan sommige niet doen wat ze beloven. Afvallen is niet een onmogelijke opgave. Het heeft alleen tijd, kennis en planning nodig. Iemand die serieus wil afvallen, dient te beschikken over de juiste informatie. In "verschillende manieren om af te vallen" ziet de lezer wat werkt, wat niet werkt en waarom resultaten uit kunnen blijven en wat daar aan gedaan kan worden.

Overtollig vet kwijtraken

Afvallen houdt de gemoederen bezig en zal dat blijven doen, omdat het onze identiteit raakt. Ons uiterlijk is wat dat betreft ons visitekaartje naar de buitenwereld toe en bepaalt hoe wij onszelf letterlijk en figuurlijk zien. Bij de meeste mensen staat het kwijtraken van overtollig vet hoog op de verlanglijst, zo niet op de eerste plaats. Het lijkt voor veel personen een schijnbaar onbereikbaar ideaal: afvallen en op gewicht blijven. Waarom mislukken de meeste pogingen daartoe?

Hormonen als oorzaak van overgewicht

Mensen met overgewicht volgen allerlei (strenge) diëten en haken af, wanneer resultaten uitblijven of als er slechts een paar kilo af zijn. Dan wordt het oude leventje weer hervat. De kilo's komen er weer snel aan en waarschijnlijk als toegift een paar kilo meer (het jojo-effect). Wanhopig schieten mensen dan als een flipperbal heen en weer tussen alle dieethypes op zoek naar een oplossing. Zij weten niet beter en gaan op de advertentiebeloftes af. Uiteindelijk zijn zij daarbij een illusie en geld armer geworden. Het lichaam is nog verder in disbalans geraakt en nog steeds te zwaar. Zij beseffen niet dat zij naar de oorzaak van dat overgewicht moeten kijken, dat vaak verband houdt met lichaamsprocessen, zoals hormonen die uit balans zijn. Als die problemen niet eerst worden opgelost, heeft geen enkel dieet zin.

Kennis informatie is een belangrijke wapen bij het afvallen. Het is noodzakelijk om te weten hoe het lichaam (zoals de hormonen) reageert op bepaalde voedingswaren die gegeten of gedronken worden. Waarom? Het is noodzakelijk, omdat daarmee de disbalans in het lichaam kan worden opgeheven en voor eens en voor altijd met het échte afvallen kan worden begonnen. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke maatregelen de ronde doen, die het afvalproces effectief kunnen ondersteunen.

Afvallen en marketing

Bron: Tumisu, PixabayBron: Tumisu, Pixabay
Wat zou het prachtig zijn als we niet hoeven te letten op wat we eten, of zittend op de bank met een bak chips op schoot en een blikje bier in de hand, die overtollige pondjes moeiteloos kwijtraken. Wie kent niet de artikelen in de media over afslanken, advertenties voor afslankgels, en de websites die een slanke strak lijf beloven met een magische pil of apparaat? Zij tuimelen over elkaar heen, want afvallen is 'big business'.

Het is niet verwonderlijk dat het duizelt met zon overvloed aan informatie. Wat is waar en wat is niet waar? Zijn snelle successen te behalen met dat drankje, pilletje of fitness gadget en welk dieet werkt nou echt? Wat is slimme marketing en wat is waarheid? Niet alles dat zich aandient hoeft een loze belofte te zijn. Wanneer iemand voldoende geïnformeerd is, weet hij/zij van tevoren of een product of dieet de moeite waard is of niet. Informatie is macht!
Afvallen via extreme kou: Cryotherapie en cryolipolyse

Afvallen via extreme kou: Cryotherapie en cryolipolyse

Welk soort vet slaat het lichaam op als overtollig vet? Hoeveel vetsoorten heeft het menselijk lichaam eigenlijk? De werking van één van die vetsoorten vormt de grondslag voor twee theorieën. Dat zijn…
Crescendo vasten: een dieet gericht op de vrouw

Crescendo vasten: een dieet gericht op de vrouw

Periodiek vasten is een succesvolle en eenvoudige manier gebleken om op gewicht te blijven of om gewicht te verliezen. Helaas lijkt het eten volgens bepaalde tijdschema's niet altijd even succesvol vo…
Gepubliceerd door Meus op 11-01-2017, laatst gewijzigd op 24-02-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Typographyimages, Pixabay
  • http://www.prevention.com/weight-loss/hormone-reset-diet, laatst gezien op 11 januari 2017.