Meus » Specials » Herenkleding

De juiste herenkleding kiezen en op de juiste manier dragen

De juiste herenkleding kiezen en op de juiste manier dragen Een bekende gezegde is dat kleding de man maakt. Dat is natuurlijk ook zo. De juiste kleding kan zelfs de man nog beter laten lijken dan hij is. Wie zich prettig voelt in zijn kleding kan een zelfverzekerde en verzorgde indruk maken. Helaas kan slecht gekozen kleding het imago van een man afbreken. Dat is jammer en onnodig. Met een beetje kennis van zaken en een zorgvuldige, afgestemde keus, kan elke man er op en top uitzien. Daarbij is kennis van specifieke kledingetiquette onmisbaar. Een kostuum of colbert is niet een dagelijkse aanschaf. De vraag die een consument zich daarbij dan ook eerst dient te stellen, is voor welke gelegenheid de aankoop dient. Een colbert die bedoeld is om in de vrije tijd te dragen heeft andere kwaliteiten nodig dan een herenkostuum voor tijdens de werkweek.

Herenkostuum: kleur, stof, patroon en snit

De kleurkeus van een herenkostuum is wat de werkkleding betreft meestal afhankelijk van het beroep dat iemand uitoefent. Iemand die bij een begravenisonderneming werkt bijvoorbeeld zal eerder opteren voor een effen zwart, stemmig wollen pak in plaats van een lichtgrijze krijtstreep. Een lichtgekleurde linnen pak of een kostuum uit glanzende zijdestof zal - hoe duur het ook mag zijn - volledig uit de toon kunnen vallen. De werkomgeving dicteert daarom voornamelijk de kaders qua stof en kleurstelling. In klassieke werkomgevingen is de kleurcode een stuk strenger en traditioneler te noemen. Hoe makkelijker de werkomgeving hiermee omgaat, hoe ruimer de keus aan minder klassieke opties. Colberts worden ook regelmatig gezien op de werkvloer. Zij hebben een minder klassieke uitstraling. Wel is het zo dat nog steeds de werkvloer de kaders dicteert. Een colbert van tweedwol kan een prima keus zijn, terwijl een colbert uit denimstof de wenkbrauwen van de collega's kan doen fronzen.

Behalve de kleurstelling is ook de snit van belang. Het is daarom dat een bepaald model iemand geweldig kan staan en de ander totaal niet. Wie er goed uit wil zien in een kostuum dient goed (en eerlijk) naar zijn lichaamsvorm en lengte te kijken. Zijn de benen dun of misschien kort. De snit van de broek kan daar optisch mee spelen. Dit spel werkt zelfs door in details als de patronenkeus in de stof, reverbreedte, de snit en de rijen met knopen. Het is daarom belangrijk om je persoonlijke criteria te weten bij de aanschaf van een kostuum of colbert. Wat past bij jouw bouw en lengte en wat moet het kledingstuk hebben zodat jij er op je voordeligst daarin uitziet? Deze vragen zijn overigens niet alleen belangrijk bij de aanschaf van een kostuum of colbert, maar zelfs bij een zwembroek.

Kledingetiquette

Kleding kan nog zoveel gekost hebben of maatkleding zijn van een bekende ontwerper, het is onontbeerlijk om te weten hoe die kleding gedragen moet worden. Er is een aantal eenvoudige regels omtrent kledingetiquette. Dit begint bijvoorbeeld bij de juiste overhemd en stropdas kiezen die past bij het te dragen kostuum. Het bepaalt wanneer de knopen van het jasje open staan of juist zijn dichtgeknoopt worden. De dresscode bestaat uit kleine weetjes, maar zij hebben een grote impact.
De black dandy: van aankleedpop tot politieke statement

De black dandy: van aankleedpop tot politieke statement

De belangstelling voor het uiterlijk, kleding en omgangsvormen is wereldwijd. Het is van alle culturen en van alle tijden. De samenleving wordt op allerlei manieren door deze elementen beïnvloed. Zij…
Pak of herenkostuum dragen volgens dresscode en etiquette

Pak of herenkostuum dragen volgens dresscode en etiquette

Er bestaan een aantal (on)geschreven regels bij het dragen van een herenkostuum of pak. Dit betekent niet dat er geen ruimte overblijft voor een individuele stijl. Deze regels kunnen het dragen juist…
Welke zwembroek staat het beste? Een stijlgids voor de man

Welke zwembroek staat het beste? Een stijlgids voor de man

Waar moet een man op letten bij het kopen van een nieuwe zwembroek? Behalve de juiste maat, spelen de vorm van de zwembroek, de kleur en zelfs het dessin een belangrijke rol bij de aankoop. Waarom? Di…
Gepubliceerd door Meus op 05-11-2018, laatst gewijzigd op 07-03-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties